Ce este stretching-ul?


Sunt multi dansatori si sportivi in general care inca nu stiu ce inseamna sau ce este stretching-ul. Sunt destul de putine locuri in tara noastra unde lumea invata despre asta, si intelege cat de folositoare pot fi orele de stretching. Cateva ore pe saptamana va poate ajuta sa evoluati in tot ceea ce faceti, indiferent daca dans sau alt sport, indiferent de ce stil de dans practicati. Noi ne-am gandit sa descriem putin aceste ore de stretching, ca sa inteleaga toti cat de mult pot ajuta un dansator niste exercitii simple.

Ce este stretching-ul?


Stretching-ul, sau romaneste zis intinderea este defapt un lucru pe care il puteti face aproape oriunde, indiferent daca sunteti la locul de munca, va uitati la televizor, sau pur si simplu stati la birou. Mai exact este vorba de niste exercitii simple sau mai bine zis pozitii simple in care stati, pozitii care va vor ajuta sa va intindeti musculatura si tendoanele in asa fel incat sa deveniti mult mai flexibili. Acest lucru va fi de folos in orice stil de dans, veti putea sa va folositi de flexibilitate oricand aveti nevoie, si nu in ultimul rand veti fi capabili sa executati pasi de dans pe care foarte multi nu o pot face din cauza rigiditatii.


Cateva beneficii ale stretching-ului


Multi nu stiu insa stretching-ul este folositor atat pentru dans, sport, cat si pentru viata de zi cu zi. Dupa cateva ore veti observa ca va simtiti mult mai bine in pielea voastra, sunteti mai flexibili, mobilitatea creste, iar un alt beneficiu important este ca puteti evita miscarile dureroare si grele la batranete, cele pe care cred ca nimeni nu si le doreste. Pe langa asta, stretching-ul ajuta si persoanele care nu fac prea mult sport sau miscare, oferindu-le sansa sa “nu rugineasca” facand chiar cateva minute pe zi. Aceste exercitii de intindere pot fi foarte relaxante si va pot ajuta sa scapati de stres.


Stretching-ul activ


Stretching-ul activ defapt sunt niste miscari si exercitii de intindere care se fac inainte de a incepe antrenamentul propriu-zis, si are si rolul de a pregati muschii pe care urmeaza sa-i folositi in timpul cursului de dans de exemplu. In timpul dansului, o incalzire necorespunzatoare poate duce la accidentari si dureri musculare prin simplul fapt ca faceti o miscare mai brusca. Stretching-ul activ mai exact este totalitatea miscarilor facute de persoana care le executa, fara nici un ajutor din exterior.


Stretching-ul pasiv


Acest timp de stretching s-a dovedit a fi una care da putin mai multe rezultate decat cel mentionat mai sus. Stretching-ul pasiv nu inseamna defapt alte miscari sau exercitii, defapt inseamna modul in care se fac aceste intinderi. La cel pasiv, persoana care executa miscarile de intindere este ajutata de o alta persoana care ajuta persoana respectiva sa ajunga in pozitia dorita. Spre exemplu stati cu picioarele desfacute si incercati sa va aplecati insa nu reusiti din cauza muschilor sau tendoanelor, persoana care va ajuta poate sa va impinga putin ajutandu-va sa ajungeti in pozitia dorita. Totodata se pot folosi si benzi elastice sau dispozitive mecanice.


Sfaturi pentru stretching


Un sfat foarte important pentru cei care doresc sa faca stretching este sa nu faca exercitiile rapid sau brusc pentru ca se pot accidenta foarte usor. Exercitiile de stretching se fac usor si relaxat. Tineti minte un lucru, in timpul exercitiilor e normal sa va doara tendonul sau muschiul respectiv, nu trebe sa va opriti sau sa va panicati. Spor la treaba!


sursa: trupededans.ro